COMUNITAT GENERAL DE REGANTS DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE

Entrevista a José M. Vidal-Ribas, president de la Zona Illa de Riu


Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre : NOTÍCIES : Entrevista a José M. Vidal-Ribas, president de la Zona Illa de Riu


"Arreglar la situació del Delta equival a la inversió de 10 o 15 quilòmetres d'AVE"


José M. Vidal-Ribas presideix des de fa aproximadament un any i mig la Zona Illa de Riu, un territori de llarga tradició familiar i que pren el seu nom de la finca centenària "Illa de Riu". La zona compta amb 2.300 hectàrees i és la segona en superfície de les adscrites a la Comunitat General de Regants de la Dreta de l'Ebre.Quin és l'origen de la zona que presideix?

Al 1948 es va registrar l'acta fundacional de la nova Zona que tenia per objectiu representar els seus regants en tots els temes relacionats amb la gestió de l'aigua en el marc de la ja existent Comunitat General de Regants de la Dreta de l'Ebre. La primera presidenta va ser la meva besàvia. Actualment, formem part d'ella uns 50 regants, que gestionem tant finques grans com petites. La principal ocupació de l'Illa de Riu està relacionada amb el conreu de l'arròs, però també registra activitats pesqueres i cinegètiques, així com un cert desenvolupament turístic.


Com veu la situació del Delta?

El Delta de l'Ebre ha patit una divisió marcada pel mateix riu. Aquesta barrera natural ha motivat que hi hagi punts de vista molt diversos. Durant molts anys la disparitat d'opinions ha generat que, en moltes ocasions, no ens poséssim d'acord en la manera d'abordar moltes qüestions i, més concretament, en com teníem que implementar les actuacions necessàries que requereix el Delta.


Aquesta situació dificulta trobar consensos i pactar solucions ...

És evident, però en aquest sentit, m'agradaria valorar molt positivament la recent creació de la "Taula de Consens", com un espai que ha estat concebut per aglutinar tots els actors del nostre territori. És una entitat clau per debatre i recollir tot tipus de sensibilitats, amb l'objectiu d'arribar a acords per al Delta i traslladar als diferents governs el que pensem i el que ens preocupa. Tinc la sensació que, en moltes ocasions, les administracions s'han aprofitat de la divisió a la qual em referia anteriorment i, precisament per això, la "Taula de Consens" ha de suposar un canvi de paradigma, que ha de ser capaç de marcar el camí per reclamar solucions sota una única interlocució, ja que el que és evident, és que són necessàries.


Cal invertir al Delta?

En això estem tots d'acord, el consens és total. No sóc especialista en la matèria i, per tant, deixo en mans dels experts el tipus de mesures que cal aplicar, però és evident que són necessàries. Els tècnics determinen que necessitem una inversió mínima que oscil·la entre 200 i 300 milions d'euros.


Són molts diners ...

Permeteu-me que li posi un exemple. La inversió realitzada en l'AVE se situa entre 15 i 30 milions d'euros per cada quilòmetre. Amb aquesta referència, solucionar la problemàtica del Delta equival a la construcció de 10 o 15 nous km. de via per a l'AVE.


Vist així, sembla senzill, llavors per què no s'actua?

Fins ara tinc la sensació que les administracions no han estat conscients o no han volgut veure la dimensió del problema. També penso que existeix un problema polític. Les quatre comarques de les Terres de l'Ebre reuneixen 100.000 habitants, i aquesta xifra traslladada a nombre de vots no és molt significativa. No tenim massa pes específic com a població.


Llavors no és molt optimista ...

Hem de protegir el Delta. És un ecosistema molt sensible i vulnerable a les amenaces de la natura, que té un efecte multiplicador que ho dificulta tot. Però som gent molt lluitadora. Totes les persones que ha treballat al Delta durant els últims 100 anys mereixen el nostre reconeixement. Actualment, els avenços i la tecnologia faciliten molt les coses, però els nostres predecessors que treballaven en condicions molt més dures, van obrir el camí per entendre l'activitat que genera el Delta a l'actualitat. Hem de seguir lluitant i no arronsar-nos davant les adversitats, però necessitem ajuda. No pot ser que els fills de molts dels habitants del territori vagin a estudiar a Tarragona o Barcelona i després ja no tornin per falta d'oportunitats.


I què poden fer els propis actors del territori, a quins reptes s'enfronten més enllà de les amenaces?

Tenim un gran repte referent a la gestió de l'aigua. És un bé escàs i la base de la diversitat del nostre ecosistema. Hem de ser proactius i treballar per millorar les estructures, i plantejar-nos com volem gestionar l'aigua en els propers 10 anys.

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal | Política de privacitat

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell