COMUNITAT GENERAL DE REGANTS DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE

Reunió amb la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà (17/01/2020)

Les comunitats de regants transmetem alguns de les qüestions que ens afecten i ens preocupen


El dimecres 15 de gener representants de les dues comunitats de regants vam tenir una trobada a Amposta amb Teresa Jordà, consellera d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya. L'objectiu de la reunió era transmetre diferents qüestions que ens afecten i ens preocupen.

En primer lloc, vam demanar l'ajuda al Departament d'Agricultura per poder aplicar biocides contra el llapó, les algues que col·lapsen els canals de reg, per tal de reduir l'alt cost que suposa retirar-lo amb maquinària. A la passada campanya vam patir molta proliferació d'aquests macròfits, la qual cosa ens va obligar a fer una gran inversió per netejar els canals. Per aquest motiu, vam demanar certificar i autoritzar l'ús de permanganat potàssic o sulfat de coure. La nostra voluntat és utilitzar aquests productes de manera responsable, tal i com va transmetre Manel Ferré que va comentar a Jordà que, “els volums que utilitzaríem als canals suposaria que l'afectació que podríem tenir als conreus seria mínima i alleugeraríem la crema de gasoil, i també suposaria menys CO₂ a l'atmosfera”. La consellera és conscient de la situació i va afirmar que, “és un problema greu de manteniment i hem de veure les conseqüències d'aplicar herbicides o altres productes que els puguin suplir”, una anàlisi, que segons va comentar, s'han de fer des del departament.

Un altre tema que es va traslladat a la consellera, és la nostra preocupació per l'expiració al mes d'octubre d'aquest any, del Pla de Desenvolupament Rural, que amb cofinançament europeu, ha permès invertir cinc milions d'euros en la lluita contra el caragol maçana des de 2015. Vam demanar que es mantingui la mateixa gestió, ja que la feina feta ha estat positiva i ha donat bons resultats. A l'hemidelta dret s'ha aconseguit contenir la plaga en unes cent hectàrees afectades.

Jordà va assegurar que, “no hem erradicat el problema i hem d'aprendre a conviure amb aquesta espècie invasora, però hem après i tenim clares moltes coses”. La consellera es va comprometre a mantenir el finançament o crear un nou grup ad hoc, quan expiri a l'octubre, el Pla de Desenvolupament Rural (PDR).

Per últim, vam convidar als representants de la Generalitat a assistir a l'acte promogut per la Taula de Consens, que tindrà lloc el 28 de gener a Sant Jaume d'Enveja (Montsià). En aquesta trobada es presentaran les primeres propostes que hem consensuat contra la regressió i es començaran a reclamar inversions.

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell