COMUNITAT GENERAL DE REGANTS DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE

La Taula de Consens presenta les seves propostes: S'ha d'actuar amb decisió i és o ara o mai

Tal i com estava previst des de feia setmanes, el 29 de gener vam celebrar un acte per a presentar les propostes elaborades per la Taula de Consens per a aturar la regressió i mantenir la morfologia actual del Delta de l'Ebre. Les diferents actuacions que vam presentar son fruit d'intensos mesos de treball, en els quals, els representants de la Taula hem mantingut diferents trobades per analitzar i consensuar les diferents mesures que considerem que, amb caràcter d'urgència, s'han de començar a implementar.

L'acte va tenir lloc a l'auditori de Sant Jaume d'Enveja i va comptar amb l'assistència, entre d'altres, dels alcaldes dels set municipis del Delta, representants de les dues comunitats de regants, el subdelegat del Govern d'Espanya a Tarragona, Joan Sabaté i el president de la Generalitat, Quim Torra. Les propostes exposades per la Taula de Consens, amb l'ajuda dels nostres tècnics, van tenir una molt bona acollida i van aconseguir un gran suport. En aquest sentit, Quim Torra es va comprometre a exposar personalment al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, les propostes realitzades.


Actuacions combinades

Una de les principals conclusions a les quals hem arribat, és que el Delta requereix d'actuacions combinades en funció de la tipologia i la gravetat de la zona a protegir. Les propostes contemplen l'aportació de sorres, la creació i reforçament de dunes, saladars i zones humides com a defensa costanera, camins de guarda (ja projectats), com dics interiors i també defenses submergides en el medi marí, entre d'altres. Així mateix, des de la taula de Consens considerem que el retorn al riu Ebre dels sediments retinguts als embassaments és una mida estructural bàsica, ja que la falta dels milions de tones de materials que antigament arrossegava el riu fins a la desembocadura, ha motivat que el Delta deixés de créixer.

Rafael Sánchez, tècnic de la Taula de Consens, va comentar que ”el Delta de l'Ebre necessita que siguem contundents amb les mesures. S'ha d'actuar amb decisió i és ara o mai”. Sánchez, va explicar diferents exemples d'actuacions que s'ha desenvolupat a espais europeus on també s'està patint l'erosió del mar. Per al tècnic, cal començar a treballar amb una altra visió, ”hem de recuperar la part perduda, no cap enrere. És un camí llarg, però s'ha d'arrencar ja”.

Després de la trobada cal esperar la resposta de les administracions públiques, però confiem que, ben aviat, puguem començar a posar en marxa les mesures que considerem més urgents.


Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre : NOTÍCIES : La Taula de Consens presenta les seves propostes: S’ha d’actuar amb decisió i és o ara o mai

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre : NOTÍCIES : La Taula de Consens presenta les seves propostes: S’ha d’actuar amb decisió i és o ara o mai

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell