COMUNITAT GENERAL DE REGANTS DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE

Entrevista a Joan Queral. President Zona Poblenou

15/3/2020

"Des de fa 30 anys el preu de l'arròs es manté, no ha experimentat cap increment"


Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre : NOTÍCIES : Entrevista a Joan Queral. President Zona PoblenouJoan Queral ostenta la presidència de la zona del Poblenou des de fa quatre anys i, recentment, ha estat escollit de nou com a màxim dirigent de la zona, la qual cosa el mantindrà en el càrrec durant els propers quatre anys. Vinculat al territori per tradició familiar es dedica al conreu de terres d'arròs.


Quina és la principal activitat de la zona que presideix?

Tradicionalment, a la nostra zona ens hem dedicat principalment al conreu de l'arròs. No obstant això, en els últims anys el turisme ha experimentat un gran creixement, la qual cosa ha contribuït a diversificar i dinamitzar el Poblenou.


Com distribueix l'arròs que produeixen en les seves terres?

En el nostre cas formem part de la cambra arrossera, nosaltres lliurem allà la collita i ells s'encarreguen de la distribució. Precisament, respecte a la distribució de l'arròs, tenim un problema important. Des de fa 30 anys el seu preu es manté, no ha experimentat cap increment. Per a nosaltres suposa un greu inconvenient que posa en perill la viabilitat de del conreu ja que, en contrapartida, el preu dels abonaments o maquinària sí que puja cada any.


L'actualitat al Delta a les últimes setmanes passa per les conseqüències del temporal Glòria. Com ha afectat a la seva zona?

Ens ha afectat bastant. El temporal no ha estat especialment virulent als nostres camps, però ha deixat molt tocada la guarda marina, la qual cosa suposa un gran problema per a nosaltres, ja que si no es soluciona ràpidament, ens impedirà començar la campanya en bones condicions. Estem esperant els diners que ens va prometre el govern per poder actuar. Tenim dos trams especialment afectats, i ens resulta impossible assumir la inversió que seria necessària per a reparar els danys ocasionats.


Més enllà del temporal. Què pensa de la situació de Delta?

Tots coincidim que la situació és preocupant. No ens podem permetre esperar més temps i fer plans a mig o llarg termini, es requereix una intervenció immediata. Portem massa anys debatent sobre el que s'ha de fer, i ha arribat el moment d'actuar. No tenim opció. Actualment, si no és a base de bombeig, l'arròs pràcticament no es pot conrear, per tant, o ens protegim de la mar o la nostra activitat té els dies comptats.


Finalment, com s'imagina el Delta d'aquí a uns anys?

M'agradaria que el Delta es mantingués, com a mínim, tal com està actualment. És un territori preciós, amb una gran diversitat i, entre tots, hem de ser capaços de preservar-lo.

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal | Política de privacitat

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell