COMUNITAT GENERAL DE REGANTS DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE

Entrevista a José Domingo Espuny, President de la Zona de Roquetes

15/10/2020

“Entre tots hem de ser capaços de mantenir el Delta i conservar-lo perquè puguin gaudir-lo les properes generacions”

President de la Zona de Roquetes des de 2016, tot i que des de el 2007 ja formava part de la Junta de Govern. Valora molt positivament la unitat que s'ha aconseguit per a defensar la problemàtica del delta de l'Ebre, i aspira a que els productes sorgits del territori tinguin un major reconeixement.


Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre : NOTÍCIES : Entrevista a José Domingo Espuny, President de la Zona de RoquetesQuines són les característiques de la vostra zona?

Roquetes és una zona d'interior, i és el segon municipi en extensió de la comarca del Baix Ebre amb 136,64 km2. La major part del seu terme correspon a la part muntanyenca dels Ports de Tortosa–Beseit, que assoleix la seva màxima alçada amb el Mont Caro (1.441 m). Forma part del Parc Natural dels Ports, on al seu peu s'estenen unes amples planes d'oliveres, conreus de secà i cítrics regats amb aigua de pous particulars que arriben prop de l'Ebre, on comença el regadiu amb el canal de la dreta de l'Ebre. La Comunitat de Regants de Roquetes consta de 704 comuners/es i té una extensió de 510 hectàrees; es rega horta, arrossars i farratges per algunes petites activitats ramaderes. L'activitat principal està relacionada els arbres fruiters, principalment de tarongers, però també hi ha alguns horts particulars, que moltes famílies treballen per a consum propi.


Què gestiona la Comunitat de Regants?

La Comunitat de Regants de Roquetes gestiona principalment els desaigües de la zona, tenim molt en compte que, en èpoques de pluges intenses, l'aigua comença a baixar des de la faldilla dels Ports i es canalitza cap a barrancs i zones on te acudida. És per això, que necessitem tenir uns desaigües nets i en molt bones condicions, perquè tota aquesta quantitat d'aigua vagi a parar al riu i no ens inundin els camps dels conreus ni els habitatges.


Com veu la situació del Delta?

A nostra zona, al ser d'interior, la regressió del Delta no ens afecta tant, tot i que estem completament sensibilitzats amb la problemàtica i volem sempre el millor per al delta de l'Ebre. Considero que en els últims temps s'ha donat un pas endavant molt important, gràcies a la Taula de Consens impulsada per la Comunitat General. És una manera de demostrar unitat davant de les administracions, i fer-los veure que la gent del Delta defensa els seus interessos. Penso que s'ha fet una gran tasca i que hi ha una idea molt clara del que s'ha de fer. Ara és imprescindible que les administracions facin el que haurien de fer, i es creguin les propostes plantejades per la Taula i inverteixin en elles.


Part tant és optimista davant la situació?

Sóc moderadament optimista, la major part de la gent està molt conscienciada. Per altra banda, tenim un turisme majoritàriament respectuós que li agrada venir a passar les vacances, que s'estima el delta i se'l fa seu. Entre tots hem de ser capaços de mantenir el delta i conservar-lo perquè puguin gaudir-lo les properes generacions.


Com li agradaria que fos el futur del Delta?

M'agradaria que es conservi, com a mínim, com fins ara. També desitjaria que l'agricultura funcioni i que es puguin valorar els productes que conreem, possiblement més de com es valoren actualment. Hem de ser capaços de trobar incentius que facin que els joves es quedin al territori, i que sigui atractiu per a ells per a treballar i viure. Al Delta han de poder conviure agricultura, empreses i turisme, per promoure una activitat econòmica sostenible i respectuosa amb el territori.


I a la zona de Roquetes?

En el nostre cas concret m'agradaria que hi hagués un regadiu modernitzat, que funcioni a tota la zona interior on es conreen oliveres tradicionals i centenàries i, fins ara, tot és terra de secà. Tenim el riu a la vora i part de les infraestructures del Xerta-Sénia que es podrien posar a punt, però fa falta que les administracions s'hi avoquin i les prioritzin. Sóc conscient que s'està treballant, i ja s'ha acceptat modificar el projecte inicial.


Ens pot explicar més coses sobre aquest projecte?

El projecte del Xerta-Sénia és un regadiu molt modernitzat, molt tècnic de reg localitzat i de molta precisió. Ja està feta l'obra de captació; són 33 km de longitud al llarg del marge dret del tram final del riu Ebre.


Què aportarà?

És evident que estem immersos en el canvi climàtic i en ple s. XXI no podem seguir mirant al cel esperant que plogui per no perdre les collites a causa de les sequeres. Enguany es tornaran a perdre gran part d'elles, ja que vam tenir una primavera molt bona, però en tot l'estiu no ha plogut pràcticament res i la situació és molt greu. Per a seguir vivint en aquesta zona rural i que hi hagi desenvolupament, necessitem un regadiu que ens estabilitzi les collites, ens aporti seguretat i faci l'agricultura atractiva per la gent jove, per tal de que tinguin possibilitats d'incorporar-se amb il·lusió per afrontar el futur. L'agricultura és l'empresa més gran que tenim en aquest territori i cal cuidar-la.


Com és pot aprofitar el valor que té el Delta?

Som una zona privilegiada pel clima que tenim, i amb l'aigua podem conrear una sèrie de productes que no són sostenibles en altres territoris. Per tant, hem de millorar els aspectes tècnics per poder donar major valor als nostres productes perquè són de primera qualitat. Hem de seguir cuidant aquest espai i conservar la seva biodiversitat i paisatge, que ha estat declarat per l'UNESCO, com a Reserva de la Biosfera TTEE. Tenim l'oportunitat de fer valer la nostra feina davant una societat que cada vegada és mostra més sensible amb el consum de productes sostenibles i de proximitat.

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal | Política de privacitat

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell