COMUNITAT GENERAL DE REGANTS DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE

La Taula de Consens considera que el Pla de Protecció del MITECO no compleix amb les solucions proposades des del territori (11/02/2021)

11/2/2021

La proposta del Govern d'Espanya condueix a la pèrdua de 832 hectàrees de terreny per l'erosió marina


El passat 3 de febrer, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va obrir un període de consulta pública del Pla per a la Protecció del Delta de l'Ebre. Després de les valoracions oportunes de la proposta del MITECO, des de la Taula de Consens considerem que les solucions plantejades no aborden les actuacions que requereix la situació del Delta, ja que tal i com hem pogut constatar, el Pla no contempla una de les nostres premisses fonamentals: el manteniment de la morfologia actual de la plana deltaica tant com sigui possible.

Lluny de recollir cap de les actuacions consensuades i proposades des del territori amb aquesta finalitat, el Pla del MITECO preveu que un total de 832 hectàrees de terreny passin a domini públic i es vagin perdent per l'erosió marina. El punt més feble del Pla és que dóna l'esquena a la societat i l'essència natural del Delta i no té en compte les greus conseqüències que l'estratègia del retrocés suposarà, tant des del punt de vista mediambiental com socioeconòmic. L'execució d'aquest Pla comportaria un incompliment manifest de les directives ambientals europees, que podria acabar en una sanció multimilionària per part de Brussel·les. A més, veiem com es perd l'oportunitat d'accedir als fons europeus Next Generation EU, als quals el Delta podria optar, ja que compleix una gran part dels requisits marcats per Brussel·les i el mateix Estat espanyol.

Des de la Taula de Consens ja hem començat a treballar en les al·legacions al Pla del MITECO, que es poden presentar en un termini de dos mesos. La nostra intenció és elaborar un document de territori que sigui el més ampli possible. En aquest sentit, obrirem aquests treball a les més de 30 entitats adherides, a banda d'altres organitzacions i institucions. Paral·lelament, demanarem a la Generalitat la seva col·laboració i esforç en l'elaboració d'unes al·legacions a l'alçada de la injustícia que s'està cometent amb el Delta. També insistirem en la reunió sol·licitada a la Ministra Teresa Ribera, per tal de poder contrastar propostes, i perseverar en les gestions iniciades amb la Comissió Europea.

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal | Política de privacitat

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell