COMUNITAT GENERAL DE REGANTS DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE

Entrevista a Domingo Serra, president de la Zona Xerta

“Cal una intervenció urgent de les administracions, per valorar i regular la política de preus dels nostres productes”


Des de fa més de 20 anys que Domingo Serra té relació amb la seva zona, on ha desenvolupat diferents funcions a la Junta de la Comunitat, fins que fa aproximadament cinc anys va assumir la presidència de Xerta.


Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre : NOTÍCIES : Entrevista a Domingo Serra, president de la Zona XertaQuines són les característiques de la zona Xerta?

La nostra zona està formada per uns 300 comuners, i ens dediquem principalment al conreu de tarongers i oliveres. A Xerta hi ha molts minifundis, amb petites parcel·les on algunes famílies es dediquen a conrear productes per l'autoconsum.

Quina és la situació a Xerta?

Tenim una problemàtica molt clara amb els preus que ens paguen pels nostres productes. És necessari i urgent que des del govern de la Generalitat i, més concretament, des del Departament d'Agricultura s'intervingui, per regular i fixar preus que ens permetin sobreviure. Actualment, hi ha pagesos que estan abandonant els seus conreus, ja que amb els preus actuals no poden viure.

Com es podria resoldre la situació?

Amb una política de preus justa i, sobre tot, valorant un producte com el nostre. És important que es fomenti el consum de gènere de proximitat i que no es vagi a buscar altres països, moltes vegades sense massa garanties reguladores; productes que ja tenim a casa i, a més, són de gran qualitat.

Per tant, cal un canvi urgent…

Efectivament. Fa uns mesos m'oferien comprar 40.000 quilos de taronges a 0,20 euros quilo, quan a les botigues el preu està sobre l'euro. Vaig decidir que per aquest preu preferia regalar-les a les ONG i entitats benèfiques, però com comentava anteriorment, si la cosa no canvia cada vegada seran més els pagesos que no podran seguir amb la seva activitat.

Més enllà de la política de preus, quins són els reptes de Xerta?

Som conscients que ens trobem amb un moment força complicat, i que ara potser no és l'escenari més idoni per demanar determinades intervencions, però ens agradaria posar en marxa un projecte que tenim desenvolupat des de fa 25 anys i que ara, fa aproximadament dos anys, vam actualitzar. Es tractaria de modernitzar el regadiu dels nostres camps i anar a un sistema de goteig integral més efectiu i sostenible. Per portar-ho a terme necessitem l'ajuda de la Comunitat General, i optar a diferents subvencions públiques per finançar el projecte.

Per últim, com veu la situació del Delta?

Complicada, penso que la natura es sabia i pren terreny; tot i la intervenció humana és molt complicat fer-li front. A la nostra zona la regressió li afecta molt menys que a les zones properes al mar però, com a tota la gent del Delta, la situació ens preocupa.

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal | Política de privacitat

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell