COMUNITAT GENERAL DE REGANTS DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE

Reparació i millores de l'avant Canal de Xerta (03/05/2021)

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat, recentment, una subvenció per als propers tres anys per poder reparar i millorar les condicions de l'avant Canal de Xerta. L'execució de les obres està encaminada a solucionar les principals problemàtiques que presenten les instal·lacions de la captació del canal de la Dreta de l'Ebre.

La necessitat de millores i reparacions de l'avant Canal de Xerta es remunten al 1992, quan la construcció de la Central Hidroelèctrica va variar la situació de l'antic avant canal, que no es va revestir en la seva totalitat i es va deixar un tram per executar d'uns 200 metres, el més pròxim a l'inici del canal Dret. Tampoc es va habilitar cap camí de servei, ja que al marge dret hi aflora un tal·lus rocós on es fa difícil excavar. Al marge esquerre, tampoc hi ha cap accés per a les tasques de manteniment, ja que s'hi troba la riba del Riu Ebre, que no permet l'accés en condicions.

El projecte té previstes una sèrie d'actuacions que possibilitaran la modernització de la xarxa de reg, per adaptar-la a les necessitats actuals i refermar la concessió. L'obra disminuirà les pèrdues d'aigua per filtració, i evitarà taponaments de les comportes d'origen del canal amb els flotants amb un nou deflector i sobreeixidor, millorarà l'eficiència de distribució del sistema de gestió i distribució de l'aigua del canal. També es construirà un camí de servei, per poder garantir i distribuir òptimament el cabal concessional i executar les obres de nova construcció. A més, el camí de servei garantirà posteriorment les tasques de manteniment, que precisa de la neteja d'algues (entre altres elements), amb tractors amb braç Herder que la Comunitat té adaptats.

El termini total estimat per a la realització dels treballs és de 14,5 mesos, període durant el qual s'executaran les obres, distribuïdes en tres fases d'obra i quatre anualitats: fase 0+1 (anualitats 2021-2022), fase 2 (anualitats 2022-2023) i fase 3 (anualitats 2023-2024). És a dir, en tres períodes de tancament del canal. En breu s'iniciarà el període de licitació del projecte per l'adjudicació de les obres, que tenen previst l'inici de la fase 0, al setembre del 2021.

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal | Política de privacitat

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell