COMUNITAT GENERAL DE REGANTS DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE

Nova bomba d'aigua per millorar l'ecosistema de l'Encanyissada (14/05/2021)

14/5/2021

Recentment, ha entrat en funcionament una nova bomba d'aigua per contribuir a l'aportació d'aigua dolça a la bassa de l'Encanyissada, al Parc Natural del Delta de l'Ebre. Des de la Comunitat General de Regants de la Dreta, hem impulsat aquesta actuació que s'emmarca en el Pla de millora de la biodiversitat, dins del grup ad hoc de lluita contra el cargol poma del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

La “bomba de Patrau”, com ha estat anomenada pel nom que rep la zona on s'ha ubicat, a la part oest de l'Encanyissada (la Ràpita), es basa en un sistema de cargol d'Arquímedes modificat, capaç d'elevar entre 500 – 800 litres per segon, en funció del desnivell, amb el mínim consum d'energia. Aquesta actuació, juntament amb el reforç d'una part dels malecons perimetrals de guarda de la bassa, ha significat una inversió de 160.000 euros.

El que es pretén és recuperar aquesta zona de la bassa que en els darrers anys, amb la salinització de les seves aigües, ha vist com s'han anat perdent els senillars en benefici de vegetació halòfila. Amb l'entrada d'aigua dolça, es millora l'ecosistema de les basses, s'incrementa notablement la seva productivitat i suposa un clar benefici per a la vegetació, els peixos i les aus de la zona.

Prova d'això, és la instal·lació de dues bombes de similars característiques ubicades fa gairebé dos anys a la bassa de “Canal Vell”, a l'hemidelta esquerre, les quals permeten l'entrada continuada d'aigua dolça des del “canal del Penal” a la bassa. En aquest curt període de temps, s'ha pogut constatar un creixement de la vegetació al voltant de la bassa, així com de les espècies de vegetació aquàtica, que s'han recuperat significativament, la qual cosa es un clar indicatiu de la bona qualitat de l'aigua i dels beneficis que aporten aquests tipus d'iniciatives.


Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre : NOTÍCIES : Nova bomba d’aigua per millorar l’ecosistema de l’Encanyissada (14/05/2021)


Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre : NOTÍCIES : Nova bomba d’aigua per millorar l’ecosistema de l’Encanyissada (14/05/2021)

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal | Política de privacitat

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell