COMUNITAT GENERAL DE REGANTS DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE

Taula de Consens (14/07/2021)

Tal i com hem vingut informant, la Taula de Consens ha mantingut una gran activitat durant els primers sis mesos de l'any, ja que durant tot aquest període, hem reforçat les diferents línies obertes amb totes les administracions, per a poder seguir defensant els nostres interessos i les actuacions que requereix el Delta.

En aquest sentit, el 20 de gener vam preparar un comunicat on posarem de manifest la descoordinació i la manca d'actuacions per part de les administracions, en la implementació d'accions de recuperació efectiva i de prevenció de nous escenaris catastròfics, i reclamarem una actuació coordinada entre l'Estat i la Generalitat. En aquest mateix comunicat, vam anunciar l'inici de gestions amb la Comissió Europea per obrir un procediment d'infracció comunitària contra l'administració espanyola i catalana, per no adoptar les mesures necessàries per evitar el deteriorament del Delta.

El mes de febrer, un cop rebuda la proposta del Pla de Protecció del MITECO, manifestarem el nostre desacord, al constatar que no contemplava una de les nostres premisses fonamentals: el manteniment de la morfologia actual de la plana deltaica. Des d'aleshores, vam començar a treballar en les al·legacions al pla, que obrirem a les més de 30 entitats adherides. També instarem a la Generalitat, a col·laborar i a participar en l'elaboració de propostes a l'alçada de la injustícia que s'està cometent al Delta.

Per la seva banda, a l'abril, representants de la Taula de Consens ens vam reunir amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, per tal de traslladar-li les nostres observacions i discrepàncies referents al Pla. El conjunt d’aquestes observacions foren enviades a la defensora del poble europeu perquè les traslladés a la Comissió Europea, per tal que es poguessin prendre en consideració en l’estudi que s'està fent del cas. El Síndic de Greuges va obrir una actuació d’ofici per analitzar quin paper estan fent les administracions en la protecció del Delta de l’Ebre i es posà en contacte amb la defensora del poble europeu, la qual s'adreçà a CE per conèixer si s’estan respectant les directives sobre protecció d'hàbitats naturals i de prevenció́ i gestió del risc d’inundacions en el cas del Delta. Cal considerar, que la CE està tramitant un procediment d'infracció contra Espanya i està analitzant el Pla de Protecció del Delta del MITECO.

Al juny, ens reunirem amb el Secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, i durant la trobada se'ns va informar que el Ministeri rebrà, durant la primera quinzena d'agost, el document tècnic sobre la protecció del Delta de l'Ebre redactat pel CEDEX, a partir de proposta inicial presentada el passat mes de febrer i de l'anàlisi i consideració de les aportacions rebudes durant el període de consulta pública. Pel que fa al finançament del pla, davant la preocupació que venim expressant de perdre els fons de recuperació Next Generation, Morán afirmà que el projecte resultant es finançarà amb els recursos financers necessaris. Així mateix, també vam demanar l'aplicació de mesures preventives al Delta mentre no estigui enllestida l'estratègia de protecció definitiva amb solucions estructurals, i que aquestes actuacions es facin considerant les aportacions fetes des de la Taula.

Durant el mateix mes de juny, el MITECO va anunciar que mobilitzarà 385.000 metres cúbics de sorra per protegir el front litoral del Delta, davant els possibles temporals que es puguin produir a la tardor. Una actuació que valorem positivament com a mesura provisional, però considerem que no pot aturar el debat que tenim obert amb el govern espanyol i la Generalitat, per demanar solucions molt més profundes.

En aquests moments ens trobem a l’espera de l'informe que el CEDEX lliurarà al Ministeri el mes d'agost, confiant en el compromís adquirit de que serà valorat conjuntament amb la Taula. De cara al futur, som moderadament optimistes i considerem positius els contactes mantinguts durant els últims mesos, ja que ens han permès expressar els nostres punts de vista de manera directa. Confiem en que tota la feina que portem desenvolupant durant els últims anys es vegi materialitzada amb la posada en marxa d'actuacions urgents i efectives. Tot i així, cal considerar, que no estem satisfets amb el paper de les administracions, que han mostrat una falta de claredat i de voluntat d’entesa entre elles i que s'estan mostrant exasperadament lentes en les seves actuacions, una actitud que no està en consonància amb la urgència que requereixen les solucions al Delta.

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal | Política de privacitat

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell