COMUNITAT GENERAL DE REGANTS
DEL CANAL DE LA DRETA DE L┤EBRE
 

Hist˛ria del Canal

Comunitat General de Regants de la Dreta de l┤Ebre : HISTĎRIA : Hist˛ria del Canal L'any 1778, Carlos III habilita el port dels Alfacs per al comerš amb AmŔrica, amb la voluntat explÝcita de facilitar una sortida marÝtima als productes aragonesos, fet complementat amb la creaciˇ de la nova poblaciˇ de Sant Carles de la RÓpita. Per a enllašar l'Ebre amb el port, al mateix temps que s'evitava la perillosa barra de la desembocadura, al maig de 1780 es comenša a construir el primer canal de navegaciˇ Amposta-Sant Carles de la RÓpita. Per˛ ja el 1783 el canal comenša a sofrir evidents problemes de manca de calat; constru´t al mateix nivell que el riu, els sediments que aquest transportava tambÚ obstaculitzen el canal, omplint-lo progressivament i impedint el pas d'embarcacions. AixÝ, el primer canal marÝtim es converteix en l'antecedent d'una situaciˇ que tornarem a trobar 80 anys mÚs tard: la reconversiˇ d'un canal de navegaciˇ en un canal de reg.

El fracÓs de tots aquests projectes i intents per promoure la navegabilitat de l'Ebre no va desesperanšar el francŔs Isidore Pourcet, el qual va obtenir l'any 1849 la concessiˇ provisional, (definitiva el 26 de Novembre de 1851), de les obres de canalitzaciˇ del riu Ebre des de Saragossa al mar i d'un canal des d'Amposta als Alfacs. D'aquesta forma naixia la Reial Companyia de Canalitzaciˇ de l'Ebre, legalitzada el 1852. La concessiˇ del 1851 establia tambÚ els objectius de la companyia: l'execuciˇ de les obres per a facilitar la navegaciˇ de l'Ebre des de Saragossa fins a Amposta, construir un canal des d'Amposta als Alfacs, i tambÚ les obres necessÓries per als regs.

Acabades les obres que feien possible la navegaciˇ, aquesta es va iniciar rÓpidament el 1858, encara que el 1856 el vapor Cinca ja havia creat un precedent. Per˛ aquest desig tants segles perseguit es va fer realitat massa tard: l'establiment simultani d'una xarxa fŔrria que enllašava Saragossa i Barcelona, (1861) oferia un transport molt rÓpid i econ˛mic que, juntament amb la irregularitat dels cabals i el rŔgim fluvial de l'Ebre, van comportar la paralitzaciˇ dels vapors i la ru´na conseqŘent de la Companyia. AixÝ es convertia en principal l'objectiu que fins aleshores s'havia considerat molt secundari: l'establiment d'una xarxa de reg per al delta de l'Ebre.

Allargant 30 km. l'antic canal d'Alimentaciˇ fins a l'Illa de Buda, que estava projectat per a alimentar d'aigua al canal MarÝtim, tenia una dotaciˇ major que si s'haguÚs concebut per al reg, es va fer realitat el Canal de la Dreta de l'Ebre (1856-1857) i es va construir, a partir d'ell i de l'abandonat Canal MarÝtim, tota la xarxa secundÓria de canals i desguassos, possibilitant el sanejament de l' hemidelta dret i la introducciˇ del cultiu de l'arr˛s.

La construcciˇ d'aquesta complexa xarxa hidrÓulica es feia paralĚlelament a la transformaciˇ dels erms del delta en terres cultivables. I al mateix temps, encara es pugnava perquŔ s'autoritzÚs el cultiu de l'arr˛s. AixÝ, a mesura que els canals i els desguassos s'endinsaven per l'interior del delta dret, es sanejaven les terres i es dedicaven ja al cultiu de l'arr˛s. Una empresa colĚlectiva que va abastar diverses generacions i va reclamar la participaciˇ de molta poblaciˇ forana que va acudir als pobles de la ribera, augmentant rÓpidament el nombre d'habitants.

L'any 1867, la concessiˇ per a la navegaciˇ, inicialment atorgada a la Real Companyia, es transforma perquŔ aquesta faci les obres necessÓries per al reg del delta dret. Aquesta nova concessiˇ, amb una durada de 99 anys, provoca el canvi de nom de la Companyia, que passa a denominar-se Reial Companyia de Canalitzaciˇ i Regs de l'Ebre.

Comunitat General de Regants de la Dreta de l┤Ebre : HISTĎRIA : Hist˛ria del Canal

El 1966, al prescriure aquesta concessiˇ, l'explotaciˇ del canal de la dreta Ús assumida per la Confederaciˇ HidrogrÓfica de l'Ebre fins que, pocs anys mÚs tard, la recentment creada Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre assumeix l'administraciˇ i l'explotaciˇ mitjanšant una concessiˇ a perpetu´tat. Des d'aquell moment, el canal de la dreta i la xarxa de distribuciˇ sˇn directament explotats i gestionats pels propis regants. Parlem d'una instituciˇ afermada en el temps i al territori perquŔ, llevat dels ajuntaments, ens atrevim a dir que no hi ha cap instituciˇ mÚs antiga que la nostra Comunitat. Aquesta hist˛ria i tradiciˇ obliga principalment als membres i dirigents de la Comunitat, per˛ tambÚ institucions i entitats, a tenir en compte les opinions i interessos sobre una sŔrie de necessitats permanents que van mÚs enllÓ de les conjuntures diÓries.

Comunitat General de Regants de la Dreta de l┤Ebre : HISTĎRIA : Hist˛ria del Canal


Hist˛ria del Canal Hist˛ria del Canal Hist˛ria del Canal Hist˛ria del Canal Hist˛ria del Canal

Comunitat General
de Regants de la Dreta de l┤Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electr˛nic
Informaciˇ i avÝs legal | PolÝtica de privacitat

- Aenor. Gestiˇn ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell