Recentment s'ha anunciat que l'Organització de les Nacions Unides (ONU) estudiarà la resiliència al canvi climàtic, prenen com a referència a les Terres de l'Ebre. Es tracte del primer territori del planeta on l'organisme internacional fixe el seu interès per fer una prova pilot i un diagnosi sobre les accions que cal implementar, al llarg d'aquesta dècada, en relació a la incidència del canvi climàtic, els reptes de l'ecosistema del Delta, el despoblament, l'escenari post nuclear i el turisme sostenible. L'organització internacional ha signat un conveni amb la Generalitat de Catalunya, que pagarà la quantitat de 300.000 euros anuals, per cobrir l'anàlisi de les comarques del Montsià, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Baix Ebre, seguint indicadors que ja s'han aplicat a altres ciutats del món, com es el cas de Barcelona.
Missatge contundent des de la Taula de Consens
El fet que una organització del prestigi de l'ONU s'hagi fixat en el Delta de l'Ebre per realitzar estudis sobre la incidència del canvi climàtic ha estat rebut des de la Taula de Consens amb interès, si bé amb la reticència de que la seva intervenció no acabi significant una demora en l'aplicació d'actuacions contundents amb caràcter d'urgència.
Estem oberts al diagnosi i les recomanacions que es puguin formular des de l'organisme internacional, però tal i com va afirmar Manel Ferré, en la compareixença davant La Comissió d'Estudi del Delta de l'Ebre del Parlament de Catalunya el passat 25 d'abril, “les actuacions necessàries al Delta ja estan contemplades al Pla Delta, elaborat per la Taula de Consens, com a resultat d'un treball rigorós consensuat al territori. Per tant, ara només fa falta posar un calendari, finançar les actuacions i executar-les”.
Des de la Taula de Consens considerem que el conveni signat amb la Generalitat no pot ser en cap cas una excusa per esperar més temps per implementar les actuacions necessàries. Estem plenament convençuts que ja ha passat el temps de fer estudis que ens ajudin a prendre decisions, ja que tal com comenta Ferré, “això ja està fet i les intervencions que s'ha de dur a terme i a les administracions a les quals els hi correspon actuar ja són prou clares”. Escoltarem a la ONU, però no estem disposats a acceptar tenir que esperar una dècada per començar a implementar solucions”, conclou Ferré.
Comunitat General
de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal | Política de privacitat