COMUNITAT GENERAL DE REGANTS
DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE
 

En marxa les actuacions de les administracions públiques al Delta (16/11/2022)

El MITECO ha finalitzat els treballs d'aportació de sorres a l'Illa de Buda, continuen al Trabucador i s'han iniciat a la zona de la Marquesa

La Generalitat licita el projecte de reforç del perímetre de basses i llacunes del Delta


A principis del passat mes d'octubre vam anunciar l'inici de les actuacions per part del MITECO per al moviment de més de 300.000 m³ de sorra, que van començar a la zona del Trabucador i a l'Illa de Buda. Des de principis de novembre les actuacions s'han traslladat també al marge esquerre, on s'ha començat a extreure l'arena de la punta del Fangar per dipositar-la a la zona de la Marquesa, completant un recorregut total d'uns 8 kilòmetres.

El projecte del Ministeri per a la Transició Ecològica està dotat amb un pressupost de 4 milions d'euros, i es preveu que estigui finalitzat al mes de març del proper any. Els treballs estan sent executats per l'empresa pública Tragsa, i compten amb l'assessorament de la Universitat Politècnica de Catalunya i la supervisió de representants del nostre territori.

A Deltebre s'ha començat a treballar a la zona nord de l'estació de bombeig de Pal, aprofitant l'acabament de la temporada turística; després de Nadal, s'iniciarà a la zona de la Bassa de l'Arena fins a Riumar. En aquesta zona, els treballs preveuen una aportació de 150.000 m3 de sorra, que s'ubicarà de forma perpendicular al front litoral, per ampliar la platja entre 25 i 30 metres. Pel que fa a l'illa de Buda, ja s'han abocat 17.000 m³ de sorra procedents de la platja del Serrallo, i s'ha creat un sistema de doble duna discontinua per protegir el front litoral de les onades.

Al Trabucador també s'està habilitant un doble sistema de dunes, amb una aportació de 150.000 m³ d'arena per a crear un sistema de doble duna discontínua i alterna, junt a la vora del camí d'accés, per tal de dificultar possibles nous trencaments de la barra.

Segons els tècnics que estan executant aquest projecte, es pretén que la platja guanyi alçada per invertir els processos naturals, portant la sorra d'allà on s'acumula fins on s'està perdent, ja que es considera que aquesta és la manera més sostenible i natural de poder preservar la morfologia actual del Delta. El projecte està concebut com a banc de proves prospectiu, ja que durant els propers anys es farà un seguiment detallat de l'evolució del front litoral i s'anirà actuant de forma periòdica, ja sigui per mitjans terrestres o per via marítima, per tal de definir el pla de protecció del Delta, que encara està pendent d'aprovació per part de l'Estat.


Reforç del perímetre de basses i llacunes

El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat ha tret a licitació les obres per un valor de gairebé 4 milions d'euros, destinades a reforçar el perímetre de basses i llacunes del Delta. L'adjudicació està prevista per al mes de desembre, per tal de començar les actuacions al 2023.

L'objectiu d'aquest projecte, amb el qual la nostra Comunitat ha col·laborat estretament, és protegir els camps de conreu d'arròs davant episodis de desbordament, i del risc que pot suposar l'elevació del nivell del mar. Els camps que envolten les llacunes del delta de l'Ebre es troben, en alguns casos, entre 10 i 20 cm per sota del nivell del mar; una situació que en el cas que es produís un desbordament, provocaria la inundació amb aigua salada de moltes hectàrees d'arrossars.

Les guardes de protecció que s'implantaran tindran una alçada d'1,20 metres per sobre del nivell del mar, i una amplada de 4 metres, i s'estendran en un perímetre de 52 quilòmetres. Aquesta intervenció també suposarà la disposició de 122.000 m³ de sorra i sediments, procedents de les mateixes basses i canals. La infraestructura estarà vinculada a les guardes de protecció dels Alfacs i el Fangar, per evitar l'entrada d'aigua salada als arrossars, degut a l'elevació del nivell del mar.

Comunitat General
de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal | Política de privacitat

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell