COMUNITAT GENERAL DE REGANTS
DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE
 

La ministra Teresa Ribera i la consellera Jordà visiten el Delta de l'Ebre (24/02/2023)

A principis de febrer, la vicepresidenta i ministra per a la Transición Ecológica y Reto Demográfico, Teresa Ribera, i la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, van visitar les Terres de l'Ebre. La trobada va servir per mostrar la voluntat d'entesa entre, les dues administracions, per establir un diàleg que permeti anar trobant les solucions més eficients i adequades, per minimitzar la problemàtica del delta.

La ministra aprofità la visita per explicar la intervenció que està duent a terme el Govern, que consisteix en treballs per al transport de 300.000 m³ de sorres. Així mateix, Ribera també va anunciar que el procés d'avaluació ambiental del Pla de protecció del litoral del Delta, en els que fa uns quants mesos en que treballa el Ministeri, estarà llest pròximament.

Per la seva banda, la consellera Teresa Jordà recalcà la importància de compartir informació i treballar juntament amb el Govern, en relació amb les intervencions que està duent a terme la Generalitat, emmarcats a l'Estratègia Delta. El Pla contempla actuacions a mitjà, curt i llarg termini amb els sediments dels pantans, estabilització del delta i també la protecció de la part interior. Jordà destacà la participació i el consens que ha generat, en els diferents actors del territori, el desenvolupament i l'execució del Pla. Cal recordar que, l'Estratègia Delta, aposta per un model de gestió que mantingui una comunicació fluïda amb tots els agents, i permeti assolir un equilibri entre la conservació de la natura i les activitats humanes.


Inversió de 2,6 milions d'euros per reforçar els dics, i evitar que l'aigua de mar desbordi els cultius d'arròs

Precisament, en el marc de les actuacions que preveu l'Estratègia Delta, la Generalitat ha iniciat aquest mes de febrer les obres de reforç de les guardes de protecció de les basses, projecte que va ser dissenyat amb l'estreta col·laboració de la Taula de Consens.

L'objectiu d'aquests treballs de protecció és evitar la regressió del delta davant la previsible pujada del nivell del mar, especialment en episodis de desbordament, i evitar d'aquesta manera, que afectin als camps de conreu d'arròs. Les obres, que suposen una inversió de 2,6 milions d'euros, tindran una durada d'un any i suposaran l'actuació sobre un perímetre de 58.500 metres de les basses de l'hemidelta dret i esquerre, concretament a la llacuna del Canal Vell i a la Tancada , l'Encanyissada i l'illa de Buda.

Els treballs incrementaran i reforçaran l'alçada dels dics existents fins 1,2 metres per sobre del nivell del mar, amb una amplada d'uns 4 metres. És important tenir present que els camps que envolten les llacunes del delta de l'Ebre es troben, en alguns casos, entre 10 i 20 centímetres per sota del nivell del mar, i per això els episodis de desbordament són una gran amenaça d'inundació amb aigua salada de moltes hectàrees d'arrossars. Les guardes actuals, només garanteixen la protecció de les pujades del nivell del mar d'entre 25 i 60 centímetres.

Per reforçar els dics, es prioritzarà el material acumulat a les basses i els desguassos i també es facilitarà el creixement de vegetació per augmentar la protecció davant les onades i, en alguns casos, també es reforçaran els camins existents. Així mateix, l'execució de les obres contempla la protecció de la fauna, per la qual cosa s'evitarà dur-les a terme en èpoques de nidificació de les aus.

Comunitat General
de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal | Política de privacitat

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell