COMUNITAT GENERAL DE REGANTS
DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE
 

Finalitza la fase de sembra de l'arròs al marge dret de l'Ebre (26/06/2023)

La reducció al 50% de l'aigua disponible per als canals ha obligat a engegar un sistema alternatiu de reg per maximitzar recursos.

La CHE ha autoritzat allargar el període de reg intermitent fins a finals d'agost.


Amposta, 26 de juny del 2023. / La Comunitat General de Regants de la Dreta de l'Ebre (CGRCDE) considera finalitzada la fase de sembra d'arròs. La campanya d'aquest any s'ha hagut d'adaptar a les restriccions establertes per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que va reduir al 50% fins a principis d'agost, els 27 m³ d'aigua que assigna a la comunitat per al reg.

Aquesta complexa situació va generar un intens debat intern per valorar possibles actuacions, no exempt de certa polèmica, per tal d'optimitzar els recursos disponibles. Finalment, seguint les recomanacions dels estudis elaborats pels tècnics de la Comunitat, l'equip de govern va decidir engegar la solta d'aigua de manera intermitent (regar el 50% del temps amb el 100% de la concessió). El 28 d'abril va començar la campanya amb els primers 15 dies de reg per, posteriorment, tancar el canal. Aquest sistema d'alternança s'ha anat mantenint amb períodes de tancament i obertura de 5-7 dies consecutius, tal com estava previst.

Els resultats obtinguts fins ara avalen el sistema d'alternança. Per a Manel Ferré, president de la CGRCDE, “ens enfrontem a una situació molt complexa, encara que la valoració que fem de les darreres setmanes ens permet ser moderadament optimistes i preveure que, si tot va com fins ara, es podran esperar resultats acceptables”. Segons Ferré, “a més de l'optimització dels recursos i la coordinació dels equips, cal destacar el treball i la col·laboració dels agricultors del Delta, que estan fent un gran esforç per salvar les seves collites, en un context d'incertesa i restriccions com l'actual”.

Durant aquestes setmanes s'han complert les previsions inicials i els períodes d'alternança s'han fet segons els ajustaments proposats per la Comissió de Seguiment per al control de l'aigua. En algunes zones, hi ha hagut problemes per salinitat o deshidratació de les plantes més joves. En aquests casos, per pal·liar la situació, s'ha recuperat l'aigua dels desguassos, bombant-la de nou a les parcel·les i així poder salvar la sembra.

Així mateix, cal destacar que les darreres pluges han facilitat que, des de la CHE, es permeti prolongar un mes el període d'intermitència de reg, concretament fins a finals d'agost. Una autorització que ha estat ben rebuda per la Comunitat de Regants, ja que incrementa la confiança de poder dur a bon terme la campanya actual.

Comunitat General
de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal | Política de privacitat

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell